Crea-t-uur     I     Kleine Horendonk 50      I     2910 Essen     I     0485/74 41 41      I     crea-t-uur@hotmail.com
welkom
Beeldend werk
voor wie
atelierwerking
over crea-t-uur
waar
Links
Foto's

 

 

 

 

 

 

 

BEELDEND WERK

Een beeld, een tekening, een schilderij . . . Het kan zoveel vertellen aan een ander, maar ook aan jezelf. Via een beeldend medium, een potlood of hompje klei, doe je boeiende creatieve ervaringen op, waaruit je veel kan ontdekken en leren.


Creatieve therapie is een dialoog tussen het beeldend werk, de unieke maker en de begeleiding.

 

clipHet beeldend werk.

We leven in een maatschappij waar ‘het woord’ heel belangrijk is. We kunnen niet altijd precies beschrijven wat ons bezighoudt en waarom het ons dagelijks leven zo beïnvloedt. Een beeldend werk kan een middel zijn om dat te tonen.

 

Voor de één zijn er eerst

de woorden en dan de beelden…
Voor de ander ontstaan
de woorden na de beelden…

 

De waarde van een 'werk' ligt niet alleen in het afgewerkt product, maar vooral in het maken zelf. Het wordt als het ware een expressieve zoektocht: tijdens het maken van het werk willen we onszelf uitdrukken, tonen hoe we denken, wie we zijn, wat we willen. Wanneer we enkel zouden streven naar een mooi product om op de kast te kunnen zetten of te kunnen verkopen, dan is de persoonlijke inbreng van de maker heel miniem is.

 

hanger

De maker

Tijdens het creatief bezig-zijn krijgt de maker de gelegenheid om in het hele gebeuren op te gaan. De maker beleeft heel intens het nu-moment.

"Hij schildert graag en liefst op groot formaat. Met grote, repetitieve bewegingen zet hij de verf op zijn doek tot zijn borstel helemaal leeg is. In plaats van opnieuw verf te nemen, gaat hij nog door met een lege borstel. Zijn eigen handschrift tast het materiaal uitvoerig af op de verschillende mogelijkheden." (over een man met een mentale beperking)

Creatief bezig-zijn werkt vaak als een uitlaatklep. Ideeën, spanningen en gedachten kan je allemaal neerschrijven, tekenen, boetseren.

 

vlek

De begeleiding

Als beeldende creatieve therapeute biedt Leen de maker de kans om op zijn eigen manier en tempo een weg te zoeken in en uit de chaos van vormen en kleuren, door deze te ordenen en te structureren. Vandaar dat een veilig kader heel belangrijk is bij het creatief bezig-zijn: o.a. de positief aanmoedigen en het bijsturen wanneer nodig is, maar steeds zonder te manipuleren.

 

Zo alledaags. Zo boeiend.
Zo complex. Zo eenvoudig.

 

munch

Een therapie

Het werkterrein van de pure therapie loopt niet altijd parallel met deze werking in "crea-t-uur". Andere therapieën werken veeleer doelgericht om een direct veranderingsproces op gang te brengen. Zij willen met de beste bedoelingen de situatie meer naar hun hand zetten om de problematiek van een cliënt te beïnvloeden.

In "crea-t-uur" is de begeleiding veel minder direct. De eigen inbreng en de eigen weg van de maker leiden sowieso naar mooi en eigenzinnig werk. De therapeut verschuift naar de achtergrond, waardoor de maker de volledige vrijheid krijgt om in zijn verbeelding op te gaan.

Enkele doelstellingen kunnen zijn:

kleurtjes